ASAR

 

Coğrafi konumu

Nokta konumu: 40 46 00 Kuzey paraleli, 33 58 60 Doğu boylamı arasındaki rakımı 1387 m. olan, Bademçay köyünün kuzeydoğusunda, doğu batı yönünde uzanan, güney batı tarafı “Bademçay köyünün arkasında dağ gibi heybetiyle duran”, adeta köyün sırtını dayadığı, şiddetli kıvrılmalar sonucu hogbek haline gelmiş eosen flişler sarp, divlimli, kızılımsı dik bir kesintiyle kesilmiş gibi kayaların oluşturduğu gövdesiyle doğal bir kale, hisar duvarı görüntüsü veren, çok uzaklardan bile hemen fark edilen, tepesine bir yolu dahi olmayan, heybetli bir görünüşü olan Asar Bademçay (Bayamçay) köyü ve komşu Çakıllar (Çakıllar) köyü arasında olan en güzel ve en özel yerlerinden birisidir.

 

 

OVACIK KÖYÜ MERKEZLİ  DEPREM

 

 Yakın köylerimizden Ovacık (Uvacuk) köyü merkezli1.3 büyüklüğünde hafif şiddetli bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin 6.99 kilometre derinlikte olduğunu duyurdu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre, deprem11/10/2024 13:36:03’da gerçekleşti. Merkez üssü Ovacık köyü olan deprem, yerin 6.99 kilometre altında kaydedildi.

Eylül ayındaki depremden sonra bölgemizdeki ikinci depremin şiddeti düşük olmasına rağmen köyümüzde ve çevre köylerde kısa süreli paniğe neden olduğu öğrenildi. Depremde herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı. AFAD, Çankırı ve çevresinde meydana gelebilecek depremlerle ilgili gözlemlerini sürdürürken, vatandaşları depreme karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Meydana gelen bu hafif deprem, bölgedeki sismik hareketlerin devam ettiğini gösteriyor. 

DEPREM RAPORU:

Büyüklük

1.3 (ML)

 Yer

Yapraklı (Çankırı)

Tarih(TS)

11/10/2024 13:36:03

 Enlem

40.7775

Boylam

34.0667

Derinlik

6.99 (KM)

 
EN YAKIN 5 YERLEŞİM MERKEZİ

İL

İLÇE

YERLEŞİM YERİ

   MESAFE   (Km)

Çankırı

Yapraklı

Ovacık (Uvacuk) Köyü

  0.70

Çorum

Bayat

Çukuröz Köyü

  3.18

Çankırı

Yapraklı

Yeşilyayla (Bürtü) Köyü

  3.32

Çorum

Bayat

Ahacık (Ağacuk) Köyü

  3.74

Çorum

Bayat

Kalınpelit Köyü

  4.09

 

 

KAYNAK:  https://deprem.afad.gov.tr/event-detail/504755 (Saat: 17:30)

 

SON BAHAR YAĞMURLARI BU YIL KÖYÜMÜZE VE BÖLGEYE ERKEN GELDİ,

BEREKET GETİRDİ

 

Sonbahar köyümüze uzun süredir yağmayan yağmurlarla mehaba dedi. Eylül ayı boyunca nerdeyse iki günde bir yağan yağmur köyümüzde su kesintilerine da son verdi. Bölgemizde yağışlarla birlikte mantarlar da coştu adeta. Mantarcılara gün doğdu.

 

Yağmur sonrası Böyük Çaydan görüntüler

 

 

MANTAR BEREKETİ

 

Köyümüzde güz yağmurlarıyla birlikte mantar bereketi yaşanıyor. Toplayan toplayana.

 

 

 

 

BADEMÇAY KÖYÜ

 

YAPRAKLI KİTABINDA KÖYÜMÜZ

 

(Cumhuriyetten Günümüze Yapraklı, s. 102-103, Yapraklı Kaymakamlığı Yayını, 1996 Çankırı)

 

         Köyün kuruluşuyla değişik söylenceler vardır. Bunların arasında en akla yakın olanı, köyün eski yerleşim yerinde bulunan çayın etrafında bol miktarda badem ağacı bulunması nedeniyle bölgeye Bademçay isminin verilmiş olduğuna dair söylencedir.

            Köy halkının, Sivas’ın Uzun Yayla bölgesinden gelip, buraya yerleştiği söylenmektedir. Bunun yanında köyün ilk halkının dokuz hane olarak Irmak Bucağı (Bugünkü Kızılırmak ilçesi)’ından gelerek buraya yerleştiği de kaydedilmektedir. Bu kaydın doğruluk payı da yüksektir. Çünkü, Kızılırmak’tan gelerek yerleşen aile isimleri köylüler tarafından bir bir sayılmaktadır. Bu aileler: 1. Sicooğil, 2. Serdar, 3. Sorutgil. 4. Ağızdeliğil. 5. Bodurgil. 6. Akbaşgil. 7. Koz Aliğil. 8. İmamgil. 9. Kibargil’dir.[1]

            

Alt Kategoriler