ŞEHİT VE GAZİLERİMİZ

ŞEHİTLERİMİZ

Özellikle Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerindeki savaşlarda ve Kurtuluş savaşında köyümüz birçok şehit vermiştir. Yine Merdan rumuzlu ziyaretçimiz bize şu notu iletmiştir: "Çanakkaleye Bademçay köyünden 35 kişi gitmiş. 30'u şehit, 5'i gazi olarak geri gelmişlerdir. Yukarıdaki bilgiler Mehmet ve Mürsel Çiğdem'in (Osdi Dedenin oğullarından Ali Çiğdem Dededen aktarılsa gerek.) babalarından aktardığı bilgilerdir.

Fakat çoğu şehidin adı, cephesi konusunda köyümüz yaşlıları çok ayrıntılı bilgilere sahip değiller. Şehit olduklarını tespit edebildiğimiz bazı isimler şunlardır:

ESGİNİN ALİ

Esgiğil sülalesinden Esginin Ali Çanakkale şehidi. Savaştan dönmeyince Eşi Satı Ebe Cıcakgilden …… ile evleniyor.

ESGİNİN İSMAİL

Esgiğil sülalesinden Esginin İsmail (Cacı Dede). Savaşta şehit olup dönmeyince eşi Garağız Ebe oğlunu da yanına alıp günümüzde kendi adıyla anılan ailenin babasıyla evleniyor.

 

DİĞER ŞEHİTLERİMİZ  

Şimdi Derellideki kızından başka sülalesinden hiç kimsenin kalmadığı ve bir anlamda ocağı sönmüş olan, kendi döneminde köyümüzün varlıklı ailelerinden Alicüğün dört oğlunun, Yine köyde kızları vasıtasıyla soyu devam eden Eğşo'nun iki oğlunun şehit oldukları, savaştan geri dönmedikleri bazı yaşlı köylülerimiz tarafından söylenmektedir.

 

GAZİLERİMİZ

OSMAN (OSDİ) DEDE (1855-1942)

Ahmet ve Fatma oğlu Osdiğil sülalesine adını veren Osdi Dede. Doğu cephesinde Ruslarla savaşmış,  Ruslara esir düşmüş ve üç yıllık esarette Ruslar esir Türklere ağaç diktirmişler. Esaretten kaçarak kurtulmuş ve geri dönmüştür. Kaynak: Torunu ve Osdi Dedeyi bilen ve ondan bu bilgileri bu yaz bize aktaran İsmail ÇİĞDEM (Sarıdayı))

 

KAMİL DEDE

Bugünkü Kamilgilin dedeleri. (Çolak Kamil) Cephesi hatırlanmıyor. Savaşta kolunun bir çarpışmada dirseğinden sakat kalması sonucu çolak lakabı takıldığı ve eşinin akrabası Osdinin Etem'in çok uzun saplı bir özel kaşık yaptığını, Kamil dedenin bu kaşıkla yemek yiyebildiğini kızı Hanife Işık anlatmaktadır.

ESKİNİN OSMAN

I. Dünya Savaşı. Eskigil sülalesinden.

ETHEM ÇİĞDEM  (1900- 1979)

İstiklâl Savaşı Gazisi. Kendisi de gazi olan Osdi Dedenin oğullarından. Osdinin Ethem.

Kimlik Bilgileri

İl:

ÇANKIRI

İlçe:

YAPRAKLI

Adı:

ETHEM

Soyadı:

ÇİĞDEM

Mahalle / Köy:

BADEMÇAY KÖYÜ

Baba Adı:

OSMAN

Anne Adı:

AYŞE

Doğum Yılı:

1900 ( Hicri 1316)

Ölüm Yılı :

1979

 

BEKİR EMEKLİ

Ahmet ve Zeliha oğlu İstiklal Savaşı Gazisi. Emeksüzgilden. Yunan ve Bulgar cephelerinde çarpıştığı biliniyor. Yunanlılarla ve Bulgarlarla Savaş hatıralarını anlattığını çocukları naklediyorlar.

 

ALİ (Çavuş) ÖKSÜZ

İstiklal Savaşı Gazisi Sedargilden 1310 doğumlu Mustafa oğlu Ali ÖKSÜZ. Lakabından da anlaşılacağı gibi çavuş rütbesine sahip. Bugünkü Ali Çavuşgil sülalesinin babası. Yunanlılarla savaşmıştır.


(Molla) ALİ IŞIK

Gadiroğlanın oğullarından Bugünkü Mollaliğil sülalesinin babaları 1311 doğumlu Abdülkadir oğlu Ali IŞIK  için torunu Sebahat Işık dedesiyle ilgili şu bilgileri vermiştir: "İstiklal Savaşına askerlik döneminde Bilecik'te yaşadığı dönemde katıldığını bu nedenle de madalyası olduğunu biliyoruz. Detaylı bilgiye Sofu Amcamdan ulaşabiliriz."

Bahri ŞENTÜRK  

İstiklâl Savaşı Gazisi olan ve köyde uzun süre muhtarlık da yapan, 1317 doğumlu Abdurahman oğlu Bahri ŞENTÜRK kurtuluş savaşında Ankara'da İsmet İNÖNÜ'nün emir erlerinden biri olmuştur. 

 

MEHMET ÇİĞDEM

 Kore Gazisi. Osdigil sülalesinin İrehmegil kolundan. Osdi Dedenin torunu.

 

NOT Sizin bildiğiniz şehit ve gazilerimiz varsa yazınız.